Wedgwood Jasperware

Een traditie sinds 1772

Jasperware is een wereldberoemd type keramiek dat werd ontwikkeld door Josiah Wedgwood vanaf 1772. Deze zogenaamde stoneware is niet geglazuurd en wordt hoofdzakelijk vervaardigd in een matglanzende biscuit uitvoering. Het assortiment is hoofdzakelijk uitgevoerd in lichtblauw met witte reliëfdecors. Daarnaast zijn er objecten in vele andere kleuren verschenen, hetgeen één van de opgaves was in de experimentele fase, waarin Jasperware verkeerde tot 1777. In dat jaar werden namelijk de eerste objecten geproduceerd voor de verkoop.

Experimenten en proeven

Wedgwood Jasperware is ontwikkeld in een periode dat het neoclassicisme aan populariteit won. Dit was de directe aanleiding voor Wedgwood om op zoek te gaan naar een totaal nieuw keramisch materiaal, dat zou passen bij de nieuwste mode. Hierbij stond voorop dat alle mogelijke kleuren moesten kunnen worden verwerkt en dat de hardheid en dichtheid van steen moest worden benaderd. Wedgwood heeft jarenlang experimenten uitgevoerd en er zijn duizenden opgetekende proeven van bewaard gebleven. Eind 1777 was er voldoende vertrouwen om de productie te starten. Hierna werd Jasperware, waarvan de naam is afgeleid van de edelsteen Jaspis, razend populair binnen de hoogste standen.


Voorbeelden van Jasperware


Productie en assortiment

Aanvankelijk waren de objecten klein van stuk. Vanaf 1780 werden ook grotere objecten vervaardigd, zoals vazen, bloempotten en panelen. Jasperware bestaat hoofdzakelijk uit sierstukken maar er zijn ook serviesdelen geproduceerd, die deels of volledig zijn voorzien van glazuur. Er zijn vele objecten gemaakt en de collectie omvat onder andere vazen, borden, sierraden, serviesgoed, cameeën, bustes, plaquettes, meubelstukken en portretmedaillons maar ook kleine objecten voor toepassing in bijvoorbeeld ringen, kabinetten, broches en reukflesjes. Wedgwood Jasperware was ongekend populair en veel pottenbakkers begonnen eigen versies te produceren.

Reliefdecoraties en portretkunst

De hoofdzakelijk witte reliëfdecoraties, werden uitgevoerd in neoklassieke stijl en met de hand vervaardigd. Hierbij was veel oog was voor een zeer verfijnde en gedetailleerde afwerking. Maar er waren ook aanpassingen naar andere stijlen. Wedgwood wendde zich voor de ontwerpen tot vooraanstaande kunstenaars buiten de gebruikelijke wereld van Staffordshire. Met name in de 18e eeuw stond de portretkunst hoog in het vaandel. In die tijd heeft Wedgwood vele portretten van vooraanstaande persoonlijkheden vervaardigd van Jasperware. Bekend zijn de portretmedaillons van personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Wedgwoodcatalogi vermelden alleen al 1.700 verschillende portretmedaillons die zijn gefabriceerd tussen 1773 en 1788.

Kleuren en kleurstoffen

Jasperware is wit in haar natuurlijke staat en de kenmerkende kleuren worden bereikt met metaaloxide kleurstoffen. De meest voorkomende tint is lichtblauw, maar donkerblauw, lila, saliegroen, zwart en geel zijn ook gebruikt. De vroege Jasperware items zijn volledig gekleurd en staan bekend als solid, terwijl de latere variëteiten alleen aan het oppervlak zijn gekleurd en bekend staan als dip. De decoraties op de items zijn veelal vervaardigd in neoklassieke stijl en doorgaans wit gekleurd. Ze zijn gemaakt in aparte mallen en aangebracht op het lichaam van het stuk.

Jasperware kopen

Wedgwood Jasperware is tot op de dag van vandaag in productie. Wel is het assortiment op dit moment zeer beperkt. Objecten uit het verleden krijgen hierdoor extra aantrekkingskracht, zeker wanneer ze in zeer goede staat verkeren. Regina maakt het mogelijk om originele onderdelen aan te schaffen, die verkeren in zeer goede staat. Bezoek onze webwinkel, waar u schitterende serviesdelen vindt die veelal zijn geselecteerd uit particuliere collecties. We bieden uitsluitend de beste items, die zeer goed zijn onderhouden en vrij zijn van beschadigingen of kleurverlies. Kortom: bij Regina vindt u uitsluitend hoogwaardig Wedgwood Jasperware, dat u bovendien eenvoudig online kunt bestellen.