Wedgwood Edme

Een traditie sinds 1908

Wedgwood Edme is één van de meest gekende serviezen van Wedgwood. De geschiedenis van dit iconische, in queen’s ware uitgevoerde servies, gaat terug naar het jaar 1908. Het werd destijds ontworpen door John Goodwin, die ruim 30 jaar lang toonaangevend artdirector was bij Wedgwood. Voor het ontwerp van Edme, greep hij terug op schetsen uit de achttiende eeuw. Aan de andere kant liet hij zich ook inspireren op voorbeelden uit het Franse Keizerrijk. Zodoende ontstond een zogenaamd Empire servies. De naam van het servies kan worden gezien als eerbetoon aan Edme Pannier, één van de broers van het huis Pannier Frères. Deze broers, toonaangevende binnenhuis-decorateurs uit Parijs, waren namelijk de opdrachtgever voor het ontwikkelen van dit servies door Wedgwood.

Gebruik en veranderingen

Het Edme servies is inmiddels meer dan 110 jaar in productie. Het raakte aanvankelijk vooral geliefd in de Verenigde Staten. In Nederland won het aan populariteit na de Eerste Wereldoorlog, toen de mode zich ging toespitsen op effen serviezen zonder bloemen. In die tijd was Wedgwood Edme zeker niet voor iedereen weggelegd. Zodoende kwam men het servies vooral tegen in hogere maatschappelijke kringen. Toen de welvaart na de Tweede Wereldoorlog steeg, werd het servies ook bereikbaar voor de (gegoede) burgerij. Dankzij de weldoordachte vormen en een zichzelf blijvende uitstraling, is het servies dan ook bijzonder geschikt voor tal van bijzondere gelegenheden, tot de meest chique momenten.

Voorbeelden van EdmeQueen’s ware aardewerk

Wedgwood Edme is vervaardigd van cream-coloured aardewerk. Dit materiaal werd door Josiah Wedgwood ontwikkeld tussen 1730 en 1740. Enige tijd later, zou het in verbeterde vorm bekend worden als queen’s ware. Deze eretitel was te danken aan een bestelling van koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz in 1766. Wanneer we het ontwerp nader bekijken, dan valt de statige uitstraling op, in combinatie met de vaak geestig gevonden versieringen. Dit effect wordt bereikt door een verticale ribbelstructuur, licht gedecoreerde randen met laurierbladeren en diverse ornamenten. Opvallend zijn onder meer de ramskoppen op dekschalen en terrines. Daarnaast valt de speelse dennenappel op, die dienst doet als knop van diverse deksels. Het servies is volledig crème gekleurd en voorzien van prachtig wit loodglazuur.

Het assortiment

In de loop der tijd is het assortiment onderhevig geweest aan verschillende uitbreidingen. Terwijl sommige serviesdelen nog steeds worden geproduceerd, is de productie van andere onderdelen de laatste decennia stopgezet. Wedgwood Edme bevat tientallen delen, waaronder een thee- en koffieservies, gebakservies, presenteerschalen, kommen, dekschalen, terrines en een botervloot. Het servies omvat tevens verschillende lampenkappen, tafellinnen, kandelaars, lepels en vorken en etagères. In de loop der tijd zijn bovendien verschillende verzamelitems op de markt gebracht, zoals uurwerken. Eigenlijk ontbreekt het aan niets binnen de mogelijkheden.Productieperiodes

De afgelopen vijftig productiejaren van Edme zijn op te delen in twee periodes. Het jaar 1995 is hierbij van belang. Rond die tijd is Wedgwood namelijk Edme gaan vervaardigen dat geschikt is voor gebruik in de oven, magnetron en afwasmachine. Het klassieke servies van vóór 1995 is minder geschikt voor modern gebruik. En het wordt bij voorkeur met de hand gewassen. Wedgwood van vóór 1995 is te herkennen aan het zogenaamde rondstempel op de onderzijde terwijl serviesdelen van na 1995 zijn voorzien van horizontale merktekens.

Wedgwood Edme kopen

Regina biedt u de mogelijkheid om klassieke Edme serviesdelen aan te schaffen, die verkeren in uitmuntende staat. Bekijk de prijslijst of ga naar de webwinkel, waar u schitterend Edme servies vindt met zowel het rondstempel van vóór 1995 als het rechte embleem van ná 1995. Ons aanbod is veelal geselecteerd uit particuliere collecties en we bieden uitsluitend de beste materialen, die zelden zijn gebruikt en vrij zijn van beschadigingen. Kortom: bij Regina kunt u terecht voor de vertrouwde ervaring bij het aanschaffen van hoogstaand Wedgwood.